Skocz do ogródka po marchewkę. O ogrodach warzywnych.

Zdrowie jedzenie jest w dzisiejszych czasach na wagę złota. Wszechobecna chemia truje nas i nasze dzieci. Wielu ludzi, posiadających przydomowe tereny, decyduje się więc, na założenie ogrodu warzywnego. Po jakie warzywa Polacy sięgają najczęściej? Oto kilka przykładów, najczęściej wybieranych warzyw: rzodkiewka- polecana wszystkim, dbającym o linię, sałata- warzywo pasujące prawie do każdej potrawy, ogórek, który później ląduje na naszych talerzach w postaci pysznych mizerii lub jako dodatek do dań z grilla, kolendra posiadająca wiele właściwości zdrowotnych, m. in.: łagodzi niestrawność, wypędza pasożyty i poprawia działanie dróg żółciowych, koktajlowe pomidorki idealne do sałatek, ostra papryka- dodająca pikanterii jałowym potrawom tradycyjnej polskich kuchni, kukurydza, zawierająca mnóstwo makroelementów, świetna jako przekąska między posiłkami, efektowna bazylia fioletowa, obfity z żelazo szpinak, marchew, która poprawia koloryt cery, buraki, z których powstają pyszne barszcze i botwiny, cebula i czosnek, naturalne antybiotyki, które stanowią bazę dla wielu dań, a przy tym mają właściwości przeciwzapalne. Warzywa z własnego ogródka to zdrowe rarytasy, w które warto zainwestować czas i pieniądze oraz pamiętać o odpowiednim ich nawadnianiu.